Wednesday, February 26, 2020

Scallops tumis bawang putih.

Assalamualaikum. 
Hari ni aku nk share mcm mana nk masak scallop selain drpd kukus/rebus. Bukan resepi complicated sgt pum. Simple and nice je. Mkn dengan nasi panas. Fuhhhh.

Bahan-bahan:
Scallop semangkuk kecil
Bawang putih 5 ulas
Cili 2 biji
Daun bawang 
Minyak
Garam dan perasa

Cara-cara:

1)  dan tumiPanaskan minyaks bawang putih sehingga kekuningan.
2) Masukkan scallops dan tunggu sehingga 5 minit.
3) Masukkan garam dan perasa
4) Masukkan cili& daun bawang
5) Tutup api jika cukup rasa😆 
6) Dah siap!

Simple sangat kan. Tp part nk cuci scallops tu ya ampun. Sejam berdiri. Aku cuci buang perut lilit dia. Kalau taknak buang pum takpe. Sesetengah orang masak sekali dengan shell. Tp scallops yang aku beli ni penuh lumpur. So kene hati-hati sikit. 

Selamat mencuba. Jumpa resepi akan datang🍀

No comments:

Post a Comment

Pemandulan Kucing Betina& Jantan

 Assalamualaikum. Today I nak share pasal I mandulkan kucing betina I yang sakit mata tu. Kalau nk tengok macam mana mata dia dulu boleh la ...