Hari ni aku nak share satu resepi senang untuk dijadikan lauk bertemankan nasi iaitu ikan kembung masak merah. Kalau nk gune ikan lain pun boleh. Macam ikan tongkol, selayang, selar dan lain-lain. Ni aku buat untuk 2 orang makan jeπ
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
π Ikan kembung bersaiz sederhana 2 ekor
π Bawang merah 4 ulas (diblend)
π Bawang putih 3 ulas (diblend)
π Halia 1/2 inci ( diblend)
π 2 sudu cili giling
π Satu biji bawang holland
π Satu biji tomato
π Satu sudu sos cili dan tiram
π Cili 5 biji
π Garam dan perasa secukup rasa
Cara-cara:
π Goreng ikan yang diperasa dengan serbuk kunyit dan garam sehingga masak
π Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblend sehingga masak
π Masukkan lada giling dan masak sehingga pecah minyak
π Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, garam dan perasa. Tunggu sehingga pecah minyak sekali lagi
π Masukkan bawang holland, cili dan tomato dan gaul rata.
π Akhir sekali, masukkan ikan dan gaul. Siap!
π Resepi ni mudah sangat. Btw, garam tu kalau dah masin xyh letakπ Kalau suka manis boleh la tambah gula. Tengok atas keperluan masing-masing ya.
π Bawang merah 4 ulas (diblend)
π Bawang putih 3 ulas (diblend)
π Halia 1/2 inci ( diblend)
π 2 sudu cili giling
π Satu biji bawang holland
π Satu biji tomato
π Satu sudu sos cili dan tiram
π Cili 5 biji
π Garam dan perasa secukup rasa
Cara-cara:
π Goreng ikan yang diperasa dengan serbuk kunyit dan garam sehingga masak
π Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblend sehingga masak
π Masukkan lada giling dan masak sehingga pecah minyak
π Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, garam dan perasa. Tunggu sehingga pecah minyak sekali lagi
π Masukkan bawang holland, cili dan tomato dan gaul rata.
π Akhir sekali, masukkan ikan dan gaul. Siap!
π Resepi ni mudah sangat. Btw, garam tu kalau dah masin xyh letakπ Kalau suka manis boleh la tambah gula. Tengok atas keperluan masing-masing ya.
No comments:
Post a Comment